Op bezoek bij onze trouwe sponsor Kaasboerderij Schellach

Kaasboerderij Schellach is al jaren trouwe sponsor van KV ONDO. Gezien de ontwikkelingen en grote verbouwing bij Kaasboerderij Schellach is er namens de sponsorcommissie een bezoek gebracht. Ondanks de corona periode, waardoor het in de winkel rustiger was dan normaal, is het op Schellach zelf geen rustige periode geweest. Els, Robbie, Peter, Marja en Niels Mesu waren voor de corona periode al begonnen met het uitwerken van de bouwplannen, maar tijdens de coronaperiode is er op het terrein aan de Golsteinseweg een grote boerderijschuur gebouwd.

Els Mesu heeft ons een zeer interessante rondleiding gegeven over het terrein. We zijn gestart in het nieuwbouw gedeelte. Hier zal in de toekomst de kaas opgeslagen worden en zal ook de winkel hier te vinden zijn. Daarnaast zal in dit nieuwbouwgedeelte ook een kinderopvang “de Maeneblussertjes” gevestigd worden, een agrarische kinderopvang voor 32 peuters van 0 tot 4 jaar. De prioriteit ligt op dit moment bij het klaarmaken van de ruimte voor de kinderopvang. Deze gaat namelijk na de zomervakantie open.

De nieuwbouw is zoals Els aangaf ‘op de groei’ gebouwd. Zo zijn er twee enorme pekelbakken gemaakt waar per bak wel 125 kazen in kunnen. Tevens is er een ruime opslag waar een robot de kazen zelfstandig zal gaan keren en poetsen. Dit zorgt voor veel werkverlichting. De grootste kaas die op dit moment gemaakt wordt weegt namelijk 12kg en moet 1x per dag gedraaid worden. Je kunt je wel voorstellen dat dit een zware klus is. Nadat de ruimte voor de kinderopvang klaar is, zal de prioriteit gegeven worden aan de ruimte voor de kaasopslag.  Alle gemaakte kazen kunnen daar opgeslagen worden. De kazen liggen van een paar maanden (jonge kaas) tot 4 jaar (oude kaas) in de opslag. Daarna heeft Els ons het gedeelte laten zien wat de nieuwe winkel annex kantoor moet worden. Wat een prachtige ruimte met veel lichtinval! De verhuizing van de huidige winkel naar de boerderijschuur staat als laatste op de planning.

Eenmaal buiten wordt uitgelegd dat er ook nog “KAASBOERDERIJ SCHELLACH” geschreven zal gaan worden op beide kanten van het dak. Dit is dan vanaf de N57 te zien. Zoals ook op de foto’s te zien is heeft de nieuwe boerderijschuur een hele luxe uitstraling door de zwart gepotdekselde muren. Tevens zijn alle ramen en deuren gemaakt van kunststof en dit maakt het plaatje compleet.

Na deze rondleiding in het prachtig nieuwgebouwde pand, heeft Els ons het gedeelte laten zien waar de boter, kaas melk en karnemelk geproduceerd worden. Dit blijft aan de overkant van de weg, dicht bij de koeien. Verder is ook uitgelegd dat het terrein rondom het nieuwe pand volledig aangepakt zal gaan worden. Er komt een nieuwe speeltuin en een terras, waardoor een bezoekje aan de koeien en de stallen een nog leuker uitje zal worden.

De rondleiding is geëindigd in de huidige winkel. Daar zijn de bouwplannen op posterformaat te zien en daar hebben we nog even bij stil gestaan. Ook heeft Els de huidige pekelbakken en opslag laten zien. Wat een verschil met de ruimte die ze straks in het nieuwe pand hebben. We willen Els graag bedanken voor de rondleiding en wensen alle medewerkers veel werkplezier in het nieuwe pand.

Post expires on maandag november 15th, 2021