Oliebollenactie – terugblik

Volledig uitverkocht en € 1.815,35 opbrengst!!

Deze actie gingen we voor het eerst organiseren, dus moest het wiel opnieuw worden uitgevonden. Begin dit jaar al heeft ondergetekende een commissie samengesteld. In Lesley Sanderse en Annelies Mesu had ik 2 zeer enthousiaste en gedreven teamleden. Bedoeling was om tussen overgang zaal en 2e deel veld op vrijdagavond en zaterdagavond (1e weekend van april) oliebollen huis-aan-huis te gaan verkopen. Maar toen kwam …. CORONA en moest ons plan in de ijskast.

We gingen niet bij de pakken neerzitten en er werd een nieuwe datum geprikt en de plannen werden aangepast. Zaterdag 31 oktober zou de datum worden (overgang veld naar zaal). I.v.m. corona geen huis-aan-huis verkoop, maar online bestellen + kraamverkoop. Maar toen kwam de 2e coronagolf met weer aangescherpte regels. We hebben ons coronaplan herschreven en opnieuw voorgelegd aan het bestuur en … we kregen groen licht. Om tactische redenen hebben we de datum een week opgeschoven, wat achteraf een goede keuze was, gezien het FANTASTISCH mooie weer.

De trein werd in gang gezet; onder andere de Bakker Aart Koppejan werd (weer) gebeld, de ondernemers voor de kraamverkoop werden weer benaderd, de drukker voor de flyer en bedanksticker voor op het zakje, er werd een bestelformulier gemaakt, een oproep aan de leden/ouders om te helpen, kramen geregeld, promotieactiviteiten, PIN kastjes geregeld, bilboards gemaakt, zelfs een megafoon opgetrommeld (maar jammer genoeg niet gebruikt), een rooster gemaakt, een attentie voor de helpers gemaakt, etc. etc.

Zaterdag 24 oktober ging het bestelformulier online en de 1e bestellingen kwamen binnen, maar de dagen erop liep het nog geen storm. Geen twijfel, maar wel enige bezorgdheid. Nadat de (2.500) flyers waren bezorgd, begon het te lopen. 50 zakjes, 125, 210, 250, … de teller stopte uiteindelijk op donderdag 5 november om 20.30 uur bij 277 bestellingen (à 5 oliebollen).

Wat nu? Voor de zaterdag hadden we 5 verkooppunten:

• Kaasboerderij Schellach Middelburg
  • Supermarkt Jumbo Oostkapelle
  • Supermarkt Plus Serooskerke
  • Hubo Serooskerke
  • De Warande Sint-Laurens (eveneens afhaalpunt)

Na afstemming met de ondernemers van de bedrijven, werd o.b.v. de te verwachten bezoekers van de winkels, en onze eigen inschatting voor De Warande, in totaal 3.100 oliebollen besteld (620 zakjes). Best spannend, want wat konden we zaterdagmorgen verwachten?

Om 7.00 uur werden de oliebollen aangeleverd in de kantine en kon het inpakken beginnen. Met een ploeg van 7 mensen werd deze klus (coronaproof; mondkapjes op, handschoentjes aan, afstand houden) geklaard en om 8.00 uur kwamen de eerste auto’s voorgereden om de bollen naar de kramen te brengen. De mooi ingerichte kramen/partytenten (ook coronaproof) stonden al klaar en de enthousiaste verkopers stonden te trappelen (ook wel een beetje van de kou) om te beginnen. Om een uur of half negen kwamen de 1e mensen hun oliebollen afhalen en werden ook de eerste zakjes verkocht.
Tussen 9.00-10.00 uur kwamen 6 duo’s met auto de oliebollen ophalen om deze aan huis te bezorgen (Sint-Laurens, Grijpskerke, Serooskerke, Gapinge, Klarenbeek, zelfs 1 adres in Oost-Souburg en 1 in Hogelande). Bij dit laatste adres hadden ze echt zin in oliebollen, want daar gingen 8 zakken naar toe. Ook grootafnemer Schellach laat zich een goede oliebol prima smaken.

Hoe ging het in de tussentijd bij de kramen?
Lichtelijke paniek, want …. de verkoop ging als de brandweer. De zakken met oliebollen vlogen de kramen uit. Er ging zelfs nog een speciale koerier van Oostkapelle naar de Warande om wat oliebollen over te brengen. Het 1e kraam bij Hubo was al rond 11.00 uur uitverkocht en de volgende kramen volgden snel. Rond 11.30 uur (1 uur voor sluitingstijd) was er geen oliebol meer te krijgen. We waren UITVERKOCHT!!!!

Eventjes was er een kleine teleurstelling, hadden we maar meer ……. Maar die maakte snel plaats voor tevredenheid, een brede lach, ook opluchting, maar bovenal TROTS en DANK!
TROTS op onze club, met zoveel bereidwilligheid en enthousiasme onder onze leden/ouders om te helpen. We hadden zelfs nog mensen op de reservebank zitten. De slogan van deze tijd: “want alleen samen …” is ook zeker van toepassing op ONDO/deze actie. Want SAMEN (ca. 60 vrijwilligers) hebben we deze actie tot een groot succes gemaakt!! Een speciale pluim voor Mads Holmes die voor zijn maatschappelijke stage bij diverse onderdelen de nodige uurtjes heeft meegeholpen!
Maar ook HEEL VEEL DANK aan de bedrijven/sponsoren die hebben geholpen/meegedacht:

• Bakkerij Koppejan
  • Drukkerij Van Keulen, Serooskerke (voor de sponsoring van de bedanksticker)
  • Kaasboerderij Schellach
  • Hubo
  • Supermarkt Plus
  • Supermarkt Jumbo Oostkapelle
    En natuurlijk aan al die kopers van deze lekkere oliebollen.

De opbrengst van deze actie: € 1.815,35!! wordt in de clubkas gestort (dus een zeer contente penningmeester).

Wij hebben deze actie met heel veel plezier georganiseerd en zeggen:
TOT VOLGEND JAAR!
Het ONDO-oliebollenteam