Het zaalseizoen van ONDO 1

ONDO: Overcome is Now the Direct Opportunity

Overleven is prioriteit nummer 1. Dat was ons gezamenlijke doel aan de start van dit seizoen. Nadat we het afgelopen seizoen al lastig hadden in de overgangsklasse, stopten ook onze sterkhouders Ronald en Jeroen er mee. Het zou dus een loodzware opgave worden om onszelf dit seizoen te handhaven in de overgangsklasse.

Na het opsplitsen van de competitie in twee poules van vier door de uitgestelde start vanwege Corona was de opdracht even duidelijk als complex. De 3e plek bemachtigen om onszelf direct veilig te spelen. In een poule met titelfavoriet Sporting Delta, angstgegner Valto en streekgenoot Fortis geen gemakkelijke opgave.

De eerste wedstrijd was direct de derby tegen Fortis waar 2 punten pakken eigenlijk noodzakelijk was. Na een verre van optimale voorbereiding, 5 van de 8 spelers waren midweeks op wintersport, was de ploeg erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten. ONDO startte furieus en was het grootste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij. Toch ging deze wedstrijd in de slotfase verloren en stonden we met lege handen (16-15).

Een week later mochten we thuis aantreden tegen titelfavoriet, en op het veld uitkomend in de hoofdklasse, Sporting Delta. Op voorhand een wedstrijd waar wij absoluut de underdog zouden zijn. We wisten het de tegenstander uit Dordrecht echter bijzonder lastig te maken. De aanvallende en verdedigende opdrachten werden uitstekend uitgevoerd en met de rust stonden we zelfs op een 9-8 voorsprong. In de tweede helft bleek Sporting Delta over meer routine en vooral reboundkracht te beschikken waardoor we met een 14-20 nederlaag ons meerdere moesten erkennen.

In speelronde nummer drie stond angstgegner Valto op het programma. Een ploeg waar we de afgelopen 4 seizoen meermaals tegen hebben gespeelt, maar nog nooit wisten te winnen. Recent op het veld gingen we nog kansloos onderuit in De Lier met 7-16. Deze wedstrijd kwam moeizaam op gang met 2 ploegen die de korf maar moeilijk wisten te vinden. Ook in deze wedstrijd had Valto het initiatief en liepen wij achter de feiten aan. Met een ruststand van 11-6 deden we het beter dan op het veld, maar 1 vak kwam deze wedstrijd niet uit de verf. Ook in de 2e helft waren we niet bij machten om het tij nog te keren en liepen we tegen een duidelijke 22-13 nederlaag aan.

Een week later was er al kans op revanche toen Valto op bezoek kwam in Middelburg. Even leek het erop dat we opnieuw tegen een duidelijke nederlaag zouden aanlopen na een snelle 1-5 achterstand. Op 5-12 was de marge het grootst, maar met de rust wisten we ons terug te knokken tot 11-15. Op 18-18 wisten we zelfs langszij te komen en lag het momentum bij ons, maar doordat we in het laatste kwart maar eenmaal meer wisten te scoren ging Valto er opnieuw met de overwinning vandoor (19-23). Geknokt tot de laatste minuut, maar ons gebrek aan scorend vermogen brak ons andermaal op.

Alles leek tot dan toe aan te komen op zaterdag 2 april, de clash tussen ONDO en Fortis waar ONDO bij winst met een marge van 2 punten de 3e plek zou weten te bemachtigen. Fortis wist afgelopen week echter de stuntten tegen Sporting Delta door die ploeg op een gelijkspel te houden. De enige kans voor ons dus om die 3e plek nog te kunnen behalen was een uitoverwinning op Sporting Delta. Een bijzonder lastiger klus dus. Na een gelijkopgaande beginfase sloeg de ploeg uit Dordrecht als snel een beslissend gaatje van 6 punten. Na een 13-8 rusttand konden we dit de tweede helft wel consolideren, maar dichterbij kwamen we nooit. Met een 20-14 nederlaag bleek andermaal ons scorend vermogen te laag om wedstrijden op dit niveau te kunnen winnen. Je hebt meestal minimaal 20 goals nodig om aanspraak te kunnen maken op een overwinning.

Wedstrijd nummer 6 dit zaalseizoen was dus het slotstuk thuis tegen Fortis. Door een verschil van 3 punten op de ranglijst was Fortis al zeker van plek 3 en wisten wij dat we veroordeeld waren tot het spelen van de play-offs. Een goed resultaat thuis tegen Fortis, waar we nog wat hadden recht te zetten na de twee eerdere nederlagen (21-20 thuis eind november toen de reguliere competitie eigenlijk van start ging maar al snel door Corona werd stilgelegd, en de 16-15 nederlaag in Vlissingen enkele weken geleden), zou een enorme opsteker zijn voor de ploeg richting dit tweeluik.

Er was weer ouderwets veel publiek afgekomen op deze streekderby en ook het ONDO-publiek liet goed van zich horen. Een heerlijke ambiance voor de ploeg om het beste in zichzelf naar boven te halen. In de eerste helft had Fortis steeds het initiatief en moesten wij in de achtervolging. Het verschil met rust was echter minimaal (10-11) waardoor er nog van alles mogelijk was. In de tweede helft werd er volop gescoord en na 3 minuten wisten we op 13-13 langszij te komen. Vanaf dat moment lag het initiatief bij ons en wisten we met mooie aanvallen en knappe goals tot 18-18 steeds voor te staan. Even kwam Fortis weer op voorsprong, maar in de slotminuten werd er nog volop gescoord. Met nog 3 minuten te gaan was de stand 22-22. Met 2 afstandschoten wisten wij de zege naar ons toe te trekken wat zorgde voor een enorme ontlading. Met een 24-22 overwinning een hele welkome opsteker voor de komende twee cruciale duels.

Zaterdag 9 april 2022, de start van de play-offs voor behoud van een plek in de overgangsklasse. De hele week met de ploeg toegewerkt naar dit moment. We wisten bij de start van het zaalseizoen al dat de kans groot was dat we hier zouden staan. Nu was het moment om te pieken. Groot was de teleurstelling dan ook toen begin deze week bleek dat Thomas positief testte op Corona en er dus de eerste wedstrijd niet bij zou zijn. Tot overmaat van ramp meldde ook Mark zich af vanwege griep en dus moesten we onze eerste wedstrijd met een sterk gewijzigd team aantreden.

Volledig onbevangen de wedstrijd ingaan was het advies, de opdrachten goed uitvoeren met elkaar en genieten van de sfeer en ambiance. Focussen op datgene waar je als speler invloed op hebt, je eigen taak.

We hadden tijd nodig om in de wedstrijd te komen. Ook de tegenopstelling van KCR pakte voor ons nog eens minder gunstig uit met de twee meest ervaren schutters van KCR op de onervaren Matthijs en invaller Vico die pas z’n tweede basisplaats in ONDO 1 had. KCR startte furieus en kwam al snel op een 0-4 voorsprong. Na de 1-4 van Dennis maakte KCR ook de 1-5 en even leek het een moeizame avond te gaan worden. Vanaf dat moment groeide de ploeg echter in de wedstrijd en punt voor punt kropen we dichterbij. Gesteund door een fanatieke supportersschare op de tribune. Op 7-7 kwamen we op gelijke hoogte en tot de rust was het stuivertje wisselen. De ruststand van 12-12 was een enorme opsteker voor ons waar we het gevoel hadden dat er echt wat te halen was vandaag.

In de tweede helft deden beide ploegen nog minder voor elkaar onder. De sfeer op de tribunes was fantastisch en beide ploegen maakten er een prachtige wedstrijd van. De ene na de andere mooie goal vloog ons om de oren en ondanks dat er niet slecht verdedigd werd vielen de doelpunten als rijpe appelen. Het ene moment stond KCR 1-2 punten voor, het andere moment ONDO weer. Richting het einde van de wedstrijd wisten wij een gaatje van 3 doelpunten te slaan en leek een sensatie in de lucht te hangen. In de meest hectische slotfase ooit wisten de ploegen in 4 minuten tijd nog 10 (!) keer te scoren. Na een 24-21 voorsprong keek ONDO op 1 minuut voor het einde ineens tegen een 24-25 achterstand aan. Met nog minder dan een minuut te spelen was het 25-26. Op 6 seconden voor tijd schoot Kristy van afstand de gelijkmaker binnen en leek een remise zeker. In de aller allerlaatste seconde wist KCR echter nog de winnende te maken uit een doorloopbal.

Teleurstelling? Absoluut niet. Wat een fantastische wedstrijd speelde ONDO 1 zonder de zieken Thomas en Mark. Wat een geweldig collectief hebben we vandaag gezien. Gesteund door de zeer aanwezig ONDO-supporters. Grote klasse. Maar liefst 17 goals van de dames die vandaag echt opstonden en maar liefst 26 goals in totaal. Dit resultaat gaf ons enorm veel vertrouwen voor de return volgende week.

D-day… zaterdag 16 april 2022 moest het gaan gebeuren. Handhaven op eigen kracht, de afgelopen 2 seizoenen bleven we namelijk door Corona in de overgangsklasse doordat deze als niet gespeeld werden beschouwd. Opnieuw de hele week heel gericht kunnen trainen hoe we KCR wilden gaan bestrijden. De ploeg kende inmiddels geen geheimen meer voor ons en ook hun opstelling liet zich raden naar aanleiding van vorige week.

Motivatie video voorbereiding 2e wedstrijd KCR

Met de hele selectie in een aparte spelersbus naar Ridderkerk en ook nog eens een grote bus met supporters die ons achterna kwam reizen. Geweldig om na zoveel tijd zonder publiek weer zo’n fanatieke aanhang te zien langs de lijn om hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen.

In een bomvolle sporthal de Fakkel was de sfeer vanaf minuut één fantastisch. De ploeg was er klaar voor en leek de zenuwen uitstekend in bedwang te hebben. Na het uitstekende spel van een week eerder werd besloten om alleen Thomas toe te voegen aan de basisopstelling en de rest van het team ongewijzigd te laten.

De eerste aanval van ONDO leverde direct een goal op van Kelly. Ook de 2e aanval was raak met een doelpunt van Kristy van grote afstand, de toon was gezet en ONDO zat direct uitstekend in de wedstrijd. De verdedigende taken werden uitstekend uitgevoerd waar KCR zichtbaar moeite mee had. Steeds als KCR scoorde wisten wij direct in de daaropvolgende aanval tegen te scoren. Op 4-4 kwam KCR op gelijke hoogte, maar opnieuw direct de 4-5 van Kelly. Daarna liepen we weg door in 3 opeenvolgende aanvallen te scoren (4-8). Dit gaatje hielden we vast en dichterbij dan 2 punten kwam KCR nooit. Op 12-14 vlak voor rust maakte Dennis er met nog 5 seconden te gaan 12-15 van. KCR kreeg nog 1 kans en scoorde… maar helaas net na het fluitsignaal van het goed leidende scheidsrechtersduo. Een mokerslag voor KCR zo vlak voor rust. Zeker toen Job ook nog eens in onze eerste aanval na rust binnen 10 seconden de 12-16 maakte. Enkele minuten na rust stond er een 14-17 stand op het scorebord toen er een lange doelpuntloze fase aanbrak. ONDO wist 7 minuten niet de korf te vinden, KCR maar liefst 12 minuten niet. In die 5 minuten besliste ONDO de wedstrijd definitief in haar voordeel door wederom in 4 opeenvolgende aanvallen te scoren. Mede door twee goals van invaller Mark en Kelly die deze wedstrijd niet te stoppen was kwamen we op een riante 14-22 voorsprong met nog 10 minuten te spelen. KCR rechtte nog één keer de rug, maar echt gevaarlijk werd het nooit. Met lange aanvallen in de slotfase speelde de ploeg het volwassen uit. Bij een stand van 20-24 klonk het laatste fluitsignaal en barstte er een enorm feest los op de vloer.

Wat een supporters. Wat een sfeer. Wat een ontknoping. Wat een ontlading. Wat een feest. Wat een seizoen.

Via deze weg wil ik namens ONDO 1 iedereen enorm bedanken voor de support. Niet alleen de laatste weken, maar ook de rest van het seizoen. Veel dank aan alle spelers van ONDO 2 die wekelijks met z’n allen op de bank zitten en meeleven. Dank aan de rest van de staf voor alle ondersteuning. Dank aan hoofdsponsor Ton den Dikken voor de versnaperingen deze dag. Dank aan het bestuur voor het regelen van een bus supporters én een aparte bus voor de hele selectie. En tot slot een groot woord van dank aan alle supporters en iedereen die ONDO een warm hart toedraagt. Jullie steun in de laatste wedstrijden heeft de ploeg een geweldige boost gegeven!
Nog meer foto’s van de beslissingswedstrijd, klik hier.

Rest ons nog 1 taak dit seizoen. Ook op het veld onszelf handhaven. Alle kansen daarvoor liggen nog open, dus de ploeg zal erop gebrand zijn ook hier het maximale eruit te halen!