De blik van een korfbal outsider …

Onderstaande bericht is eerder al geschreven maar onlangs ingestuurd; lees allen de blik van een korfbal outsider:

Zal me even voorstellen. Peter Boon, gepensioneerd tafeltennistrainer. Liefhebber van sport op niveau en meestal passief volger van Ondo, dat een warm plekje in mijn hart heeft.

Jaren 70 – Als je ouder wordt heb je het over vroeger. Voor de jeugd een geheugensteuntje (Zal de achternamen uit privacyoverwegingen niet noemen):

Begin jaren 70 was ik beginnend tafeltennistrainer bij Sint Laurens. Op de Thomos met lang haar en hoog stuur naar het wijkgebouw. Later speelde de TTV nog op het Brigdamsepadje, maar toen was ik als trainer al weggeplukt door topclub Middelburg-Zuid. Conditietraining deed in de begintijd zijn intrede. Rondje Sint Laurens en stretchoefeningen op de Warande. Daar snapten de bewoners van de Warande helemaal niets van. Tafeltennis was toch achter de tafel. Ook vonden de spelers uit het dorp het niet prettig te worden begluurd door dorpsgenoten. Talentvolle spelers waren Hans M. en Peter F, zoon van de melkboer. Eerstgenoemde is een grootheid geworden in het korfbal: o.a. ex speler, ex voorzitter, ex coach en ex redactielid van het clubblad. Laatstgenoemde kreeg de bijnaam Droncke, toen hij in de sloot van de Leliëndaalseweg terecht kwam. Hij kon zich daarna niet meer in het dorp vertonen.

Jaren 90 – Een stapje naar de jaren 90: de Ondo selectie, met o.a. Wim van S. en Marius B. en trainer Jaap J. R.  trainde voor de zaalcompetitie in de Voorborch (tegenwoordig de Sprong) op maandagavonden. Omdat de kantine in de  Voorborch gesloten was, werd voor de derde helft uitgeweken naar de Zandkuil. Zo onstond het  begrip ‘Blue Monday’  De volgende dag hielden de respectievelijke werkgevers: de slijterij, de drukkerij en de jeugdzorg rekening met een baaldag van hun werknemers. Dat kon toen nog in die tijd.                     

In dezelfde periode heeft één van de huidige toptrainers, toen absoluut topspeler bij Ondo bij mij thuis advies gevraagd voor een club van hoger niveau, omdat hij het (korfbal) niveau van Willem van S en Marius B ontgroeide. Vraag het hem maar……

Verder uit die tijd: de tafeltennisvereniging ’t Zand deed mee aan het voetbaltoernooi voor niet voetballers, georganiseerd door Ondo, later door ‘t Zand. Omdat die Ondo spelers steeds hands maakten vanwege hun korfbalachtgergrond en Ondo zijn eigen toernooi vaak niet wist te winnen, werd het team versterkt met (voor een kratje bier getransfereerde) voetballers van Serooskerke. Zo dachten ze weer vaker te kunnen winnen. Maar ik herinner me de mooiste overwinning toen ’t Zand met penalties Ondo in de finale versloeg. Daarna is het voetbaltoernooi een stille dood gestorven. Op je hoogtepunt moet je stoppen.  

Tegenwoordige tijd – Ik ga af en toe korfbal kijken in de Sprong, op loopafstand van mijn huis. Dat vind ik leuker dan het veld met het gepaaldans (prima, maar niet bij korfbal). Bovendien vind ik in de zaal de  schotklok een prachtige aanvulling. Ik bleef ook voor de 3e helft en dat is altijd leuk met oudgedienden van Ondo. Vroeger heb ik weleens gastcolumns voor het clubblad verzorgd. Ondo staat voor een dorpsclub, met goede teamsfeer, een hoog knuffelgehalte, gunningsfactor, spelers zonder tattoos (althans niet zichtbaar), selectie met veelal eigen kweek, clubliefde, die nog bestaat en jeugd, dat trots is op de prestaties van hun helden. Kortom superlatieven te kort. En dat in de tijd, waar individualisering en geld, ook in mijn sport steeds meer de overhand heeft.

Deze zomer was ik eenmalig als toeschouwer op de Brigge. Tegen Tjoba voor de titel op het veld., Ja als er een feestje te vieren valt ben  ik erbij. Beloofde toen een column. Die maakte ik, maar werd niet geplaatst, o.a. omdat de website niet wordt bijgewerkt. Toevallig was ik onlangs bij Ondo tegen Tjoba in de zaal. Gokken en spelen op een gelijkspel is bij korfbal een groot risico. Zonder het uit te spreken ware beide Zeeuwse teams niet ongelukkig het ‘op een akkoordje’ te hebben gegooid. Al mag Ondo van mij best uitspreken voor de titel te gaan. Een beetje meer ambitie a.u.b.                

Nog een belangrijk feitje uit de 3e helft. Sta er niet van te kijken, dat binnenkort een gerenommeerd Ondo lid als verdachte wordt gehoord voor de overval bij Hrieps. Is het verdacht, dat iemand, die met een ING verleden heeft proberen geld wit te wassen bij de bank die daar om bekend staat? Schijnt dat hij een buffer nodig heeft om zijn vervroegde pensioen te kunnen financieren.  

Daarnaast nog en feitje. Dat de voormalige Top trainer (K.j O) vervangen is door een voormalig Ondo trainer is u niet ontgaan. Er komen steeds meer details over het ontslag naar buiten. In de PZC van enige tijd geleden. ‘Interne verdeeldheid houden we voor onszelf’ en onlangs interview met de opvolger E.C: ‘Er is jaren te eenzijdig gekorfbald bij Top’. Vorige week: ‘Doelstelling bijgesteld, was de doelstelling van de vorige trainer’. Wordt verwacht: ‘Trainer K.O. na door midden zagen stoelpoten door assistent’.      

Peter Boon